XYLITOL, Brezový cukor 300 g
Popis
- Nízkokalorický (o 40 % nižšia kalorická hodnota oproti bežnému cukru)
- Stabilizuje a udržuje stálu hladinu cukru v krvi. Zachovanie normálnej hladiny glukózy v krvi je dôležité, aby sa nevytvorila rezistencia na inzulín a tým sa predišlo s tým spojeným chorobám, ako napríklad diabetes typu 2.
- Výborný v kuchyni
- Zabraňuje tvorbe zubného kazu, znižuje tvorbu zubného povlaku
Xylitol je prírodné sladidlo, ktoré sa v malom množstve (cca 1 %) nachádza takmer vo všetkom ovocí a zelenine, avšak vo zvýšenej koncentrácii sa vyskytuje napr. v kukuričných klasoch alebo dreve. Na rozdiel od bežného bieleho cukru je pre organizmus veľmi prospešný. Často sa ako surovina na výrobu xylitolu používa breza a preto sa Xylitol niekedy tiež nazýva aj „brezový“ alebo „drevný“ cukor. Nie je to umelé sladidlo, xylitol si dokonca v malom množstve produkuje aj náš vlastný organizmus.
Xylitol je unikátny tým, že má sladivosť a vzhľad rovnaký ako bežný cukor, pričom je to tzv. pomalý cukor, čiže nezvyšuje hladinu glukózy v krvi (má glykemický index 10 x menší ako bežný cukor). Xylitol oproti iným náhradám cukru je nielenže úplne bez pachutí ale v mnohých receptoch je senzoricky dokonca lepší ako štandardný cukor (na jazyku zanecháva príjemný svieži chladivý pocit).
Na xylitole nedokáže rásť škodlivá ústna mikroflóra, ktorá v ústach znižuje pH a je tak príčinou vytvárania zubného povlaku a zubných kazov. Xylitol navyše špecificky inhibuje rast baktérie Streptococcus mutans, ktorá je najviac zodpovedná za tvorbu zubných kazov. Dokázalo sa, že tento efekt pretrváva ešte dlho po tom, ako bol xylitol vysadený z užívania. Xylitol dokonca pomáha fluoridu pri remineralizácii poškodenej zubnej skloviny. Na túto tému bolo robených veľa klinických štúdií a aj preto sa v súčasnosti xylitol bežne používa napr. ako prísada do žuvačiek. Xylitol má inhibičný efekt aj na rast ďalších škodlivých mikroorganizmov a je zdokladované, že napomáha pri ochoreniach horných dýchacích ciest (zabraňuje škodlivým baktériám, aby sa prilepili na sliznicu a množili sa), pomáha aj pri mykotických (kvasinkových) ochoreniach (Candida), či pri detskom zápale stredného ucha.
Xylitol má glykemický index 8, na rozdiel od glukózy, ktorá má glykemický index 100. Je preto bezpečný pre diabetikov a osoby s hyperglykémiou. V tele sa absorbuje a metabolizuje pomaly a postupne, pričom zväčšuje pocit nasýtenosti a znižuje riziko prejedania sa.
Dávkovanie: Xylitol sa nachádza v najbezpečnejšej skupine prídavných látok (JEFCA 1993) a nie je stanovená maximálna denná dávka. Xylitol sa môže používať namiesto cukru a tak často ako cukor v pomere jedna k jednej. Napriek tomu, ako väčšina „pomalých“ cukrov, môže mať hlavne na začiatku používania napr. laxatívne účinky. Vo všeobecnosti by však pri príjme cca 1 g na 1 kg hmotnosti denne nemal mať ani len tieto vedľajšie účinky. Xylitol sa však nesmie podávať psom, ktorí majú iný metabolizmus ako ľudia.
Použitie: Je vhodný na prípravu teplých aj studených jedál a nápojov bez zmeny receptúry. Nie je vhodný na prípravu jedál s obsahom kvasníc, lebo neposkytuje živnú pôdu pre huby, teda ani pre droždie.
Krajina pôvodu: Fínsko
Hmotnosť | 0.3 kg |